Har din befintliga värmepump börjat krångla?

Trasig värmepump

De allra äldsta bergvärmeanläggningarna har nu mer än 30 år på nacken. Och även om en värmepump är konstruerad för att värma ditt hus i många år, finns det förstås en bortre gräns. Dessutom har myndigheterna förändrat reglerna kring t.ex. de köldmedium som tillåts, vilket gör att en reparation av en riktigt gammal värmepump kanske inte ens är möjlig.

Behöver din gamla värmepump bytas ut, eller går den att reparera? Det är inte lätt att avgöra, och Energipartner erbjuder dig därför följande;

  • Vi skickar ut en erfaren servicetekniker, för att på plats avgöra om en reparation är rimlig eller om ett utbyte av värmepumpen är det lämpligaste alternativet.
  • Om en reparation är aktuell, får du ett kostnadsförslag av oss.
  • Om du istället anlitar oss för att byta ut värmepumpen, slipper du betala servicebesöket. Detta är vårt erbjudande till dig som väljer att uppgradera din värmeanläggning.

Har du en riktigt gammal värmepump, kan du behöva kompletteringsborra. Orsakerna är flera, men den viktigaste är att äldre värmepumpar hade betydligt lägre verkningsgrad – dessa värmepumpar får sin spetsvärme från olja eller en elpanna. Det gav de äldre installationerna en tydligt högre driftkostnad än dagens maskiner, men man behövde å andra sidan inte borra lika djupt. En modern värmepump, som värmer ditt hus utan hjälp av tillskott, kräver därmed större borrdjup. Behöver man kompletteringsborra, är det dock ofta möjligt att behålla det nuvarande borrhålet, och borra ett nytt borrhål vid sidan av.

Ett annat alternativ är att välja IVT´s nya frekvensstyrda värmepump GEO 500. Frekvensstyrningen, tillsammans med en särskild funktion som heter BCM, innebär att värmepumpen går att köra mot för korta borrhål. När temperaturen blir för låg i borrhålet går istället värmepumpens elpatron in. Detta innebär högre driftkostnader, men man kan alltså ofta undvika en kompletteringsborrning.

Vi på Energipartner utför idag ett stort antal utbyten, och har all den erfarenhet som krävs. Vår rådgivning är kostnadsfri, och du är välkommen att ringa oss på 08-80 28 05 eller kontakta oss via hemsidan så hör vi av oss snarast.

Boka ett möte med en av våra experter


*
*